Категорије
Историја и савременост

Џефри Сакс: Србија је бомбардована и разорена због базе Бондстил и профита војно-индустријског комплекса – ИН4С

 

Свјетски познати економиста Џефри Сакс је гостујући у подкасту истакнутог америчког новинара Такера Карлсона казао да је Србија бомбардована и разорена због базе Бондстил и профита војно-индустријског комплекса.

Сакс је у подкасту одговарао на питања у вези са геополитичким кретањима и изазовима са којима се свијет сусреће, а говорио је и о НАТО бомбардовању СР Југославије, односно Србије и Црне Горе.

Говорећи о томе да са “побједницима Хладног рата” није било преговора, тј. да су обећавали једно, а радили потпуно друго, занемарујући интересе друге стране, понашајући се као “свјетски полицајац”, како је назвао администрацију САД деведесетих година, Сакс је и о агресији НАТО пакта на СР Југославију, тј. Србију, говорио као о једностраном потезу.

Дакле, све (прим. аут. преговори са Русијом о неширењу НАТО-а на исток) је лажно. Оно што смо говорили, све је лаж. Али само да кажем, САД су наставиле да раде једностране ствари које су биле заиста нечувене. Бомбардовали смо Београд 78 дана током 1999. године. Лош потез. Апсолутно. Бомбардовали смо једну европску престоницу 78 дана, рекао је Сакс, преноси Еуроњуз Србија.

На питање Карлсона која је поента бомбардовања када се погледа уназад, тј. шта су били разлози за овакав потез, Сакс је рекао да је циљ био цијепање Србије и отварање највеће НАТО базе у југоисточној Европи.

– Поента тога је била да се Србија поцијепа и створи нова држава Косово, гдје имамо највец́у војну базу НАТО-а у југоисточној Европи. Тамо смо поставили базу ‘Бондстил’ јер смо жељели базу у југоисточној Европи – истакао је Сакс и наставио:

“У документу под називом ‘Обнова америчке одбране’ 2000. године каже се да је Балкан нова стратешка област за САД. Дакле, морамо да пребацимо велике трупе на Балкан јер је њихова идеја буквално игра ризика, а не само да су вам потребни добри односи или мир. Требају нам наше фигуре на табли. Потребне су нам војне базе са напредним позиционирањем наше војске свуда у свијету. Зато су желели велику базу у југоисточној Европи. Нису вољели Србију. Србија је ионако била блиска Русији. Ми смо једина суперсила. Радимо шта хоћемо. Тако су поцијепали земљу (прим. аут. Србију), што сада тврде да други не смеју да раде. Знате оно, нема промјена граница. Разбили смо Србију, и нашом декларацијом установили нову државу Косово. Тамо смо ставили огромну НАТО базу и то је био циљ”, сумирао је Сакс основну идеју и резултат НАТО агресије на Србију.

На питање Карлсона да ли то значи да агресија НАТО-а није изведена да би се “спасило потлачено муслиманско становништво” (прим. аут. на Косову), Сакс је рекао да је то било спасавање војно-индустријског комплекса, изградња ‘Бондстила’, убијање великог броја људи и уништење градова.

– То је било спасавање војно-индустријског комплекса, узимање лијепе локације за базу у југоисточној Европи. То је било убијање великог броја људи, уништење градова. Знате, било је мало тужно, али ми радимо много тужних ствари и много деструктивних ствари, много ратова. Ми смо земља вјечног рата. Не гледамо уназад. Не би требало ни да причамо о овоме јер ово није било ‘неиспровоцирано’ (прим. аут. као напад Русије на Украјину), сјећаш се? – рекао је на крају Џефри Сакс.

Овај видео подијелио је и о. Дарко Риство Ђого на свом Телеграм каналу и скренуо пажњу на ову изјаву Сакса.

„Не знам да ли ће се неко од српских канала одважити и наћи начина да преведе овај интервју, али разговор између Џефрија Сакса и Такера Карлсона је просто невјероватан. Не само зато што из уста једног високо позиционираног Американца објашњава све што нам се догодило (да, и одузимање АП КиМ од Србије тј окупацију и бомбардовање Београда). Објашњава читав један приступ стварности који читава класа лудака води свијет ка уништењу. Ако не говоирите енглески језик, нађите некога ко ће вам преводити.

Нека нам је Господ на помоћи…“, казао је о. Дарко.

 

Извор: https://www.in4s.net/dzefri-saks-srbija-je-bombardovana-i-razorena-zbog-baze-bondstil-i-profita-vojno-industrijskog-kompleksa/

 

Један одговор на „Џефри Сакс: Србија је бомбардована и разорена због базе Бондстил и профита војно-индустријског комплекса – ИН4С“

После рата Весли Кларк запосео је косовске руднике, а Баба-Јага (тј. Медлин Олбрајт) косовске телекомуникације; он Космет обогаћивао осиромашеним уранијумом, а она га украшавала својом лепотом. А у његово и њено име Клинтон нам обећао да ћемо, за десет година, „тек видети шта ће нам се догађати“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *